2012. augusztus 26., vasárnap

Túrós mennyország




Vasárnap sütemény nélkül? Ez nálam ritkaság!
Hétköznapok sütemény nélkül? Nálam ez is ritkaság...
De ma akkor is vasárnap van, és ma csak azért is volt sütemény, mert nehogy már az esti kocogásoknak látszata legyen! A hűtőben találtam 1 tojást, 1 csomag túrót valamint szedret és málnát, melyet az elmúlt hetekben fagyasztottam le frissen, no meg a konyhapulton várt egy maréknyi dió, melyet anyukám már nem használt fel az ebédre készített görög uborka salátához. Kettő perc gondolkodás után már össze is állt elméletben a receptem egy túrós-gyümölcsös pite formájában, mely különlegessége a ropogós diómorzsa, kettő óra múlva pedig már a hasamban is volt az első szelet. "Karrierem" eddigi legfinomabb túrótortájának receptjét osztom meg veletek, ez a csodás málna-túró-dió kombináció engem teljesen magával ragadott.




Nyári túrós pite
Hozzávalók:
A tésztához:
- 220 g liszt
- 120g vaj/ margarin
- 20g porcukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 3 ek. hideg víz
A töltelékhez:
- 250g túró
- 1 tojás
- 80g cukor
- 1/2 citrom leve
- 2 ek. görög joghurt
- 1 ek. étkezési keményítő
- 50g dió
- szeder illetve málna
Elkészítés:
A tésztához szükséges lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal vagy margarinnal, ezután hozzáadjuk a porcukrot, a citromhéjat és a vizet, majd addig gyúrjuk míg egyenletessé nem válik a tésztánk. Amikor kész, tegyük hűtőbe pihenni . A krémhez vegyünk egy közepes méretű keverőtálat és törjük benne össze a túrót. A túróhoz sorban adjuk hozzá a tojást, cukrot, citromlevet, étkezési keményítőt majd alapos kavarás után a 2 ek. görög joghurtot. Egy tetszőleget formájú  közepes méretű tortaformát vajazzunk illetve lisztezzünk ki alaposan, majd vegyük ki a tésztát a hűtőből. A tésztából különítsünk el kb. 30 grammnyi mennyiséget, melyre a diómorzsához lesz szükségünk. Az így megmaradt tésztaadagot nyújtsuk ki és illesszük a tortaformába. A túrókrémet ezután öntsük a tésztára, majd szórjunk bele tetszőleges mennyiségű málnát illetve szedret. A nagyon apróra darabolt (de nem darált!) diót keverjük össze 1 ek. kristálycukorral majd morzsoljuk össze az előzőleg félretett 30 grammnyi tésztával és az így kapott morzsát szórjuk egyenletesen a piténk tetejére. 165 °C fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 50-60 percig sütjük. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése